Mijn schoonzusje is half-Indonesisch en helemaal een hele goede kok. Als er een feestje is, staat er eigenlijk altijd een uitgebreide rijsttafel klaar. ‘Kleine moeite hoor.’, zegt ze dan nadat ze twee volle dagen in de keuken bezig is geweest. Maar wij klagen niet. Mijn favoriet zijn haar hete boontjes of Sambal Goreng Boontjes. Hieronder de benodigde ingrediënten en het recept. Voor een aantal ingrediënten moet je waarschijnlijk wel even langs de toko.

 

Ingrediënten

2 uien

4 kemirienoten

400 gram sperziebonen

1/2 eetlepel asem

3 gepelde tomaten

2 blaadjes salam

1 stukje trassi

2 tenen knoflook

1 plakje laoswortel

2 eetlepels olie

2 theelepels sambal oelek of badjak

1 spriet sereh

½ liter santen

½ schijf Javaanse suiker

Zout

Maak de uien, knoflook, kemirienoten en laos fijn in een keukenmachine. De boontjes wassen, in schuine stukken snijden en 2 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en uit laten lekken. In een braadpan olie verhitten en het uikruidenmengsel 2 minuten zachtjes fruiten. Dan de sambal, asem, tomaat, sereh en salam toevoegen. 15 minuten laten bakken  totdat het vocht verdampt is. Dan de santen, trassi, suiker en zout erbij doen. Aan de kook brengen en zonder deksel laten indikken tot de helft. Boontjes toevoegen en in 5 minuten gaarkoken. Laten afkoelen. Opdienen: boontjes in 5 minuten heet laten worden. Sereh en salem verwijderen en overdoen in een schaal.

Selamat makan!

 

Joska de Kruijf, projectcoördinator Kookmaand