De Female Leadership Journey is een leiderschapsreis voor vrouwen die jaarlijks door Microkrediet voor moeders wordt georganiseerd. Tijdens de reis bezoeken we een van onze projecten, krijgen de Nederlandse vrouwen die meegaan op reis een leiderschapstraining, en genieten we van de cultuur van het land. Dit jaar zijn we naar Nepal geweest, daar hebben we veel Dahl gegeten.

Dahl is een gerecht uit de Nepalese keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Het gerecht wordt vaak gecombineerd met groenten (bijv spinazie) Men serveert er rijst bij en de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan

Doordat peulvruchten eiwitrijk zijn, vormen ze een uitstekende bron van proteïnes voor vegetariërs en mensen die weinig vis of vlees eten. Daarom wordt dahl veel gegeten in de landen waar Microkrediet voor Moeders werkzaam is, o.a. Nepal, India, Sri Lanka en Bangladesh.

Dahl betekend ‘gebroken peulvrucht’ De namen van de gerechten kunnen verwijzen naar het soort peulvrucht:

  • chana dahl: kikkererwten
  • matar dahl: spliterwten
  • masoor dahl: linzen

De namen verwijzen ook naar de bereiding:

  • tarka dahl: linzenbrij (kan gaan van een soep tot een soort dikke saus) met het specerijenmengsel “tarka”
  • khadi dahl: dahl die niet platgekookt of gemalen is (letterlijk “dhal die staat”)
  • dahl makhani: dahl met boter (makhani = met boter) · khatti dahl: zure dahl (met tamarinde) · meethi dahl: zoete dahl (met vruchten zoals dadels)

Dalgerechten zijn heerlijk en meestal makkelijk te bereiden. Het begint er altijd mee dat de (gebroken en ontvliesde) peulen worden gekookt, in water met zout en soms met wat kurkuma (geelwortel). Aan het eind van de kooktijd voegt men dan een kruidenmengsel toe, dat tarka, tadka, chaunk of baghaar, vaghar of thalimpu genoemd wordt.

Download hier het Nepalese Dal Baht-gerecht.

Groeten, Heidi

PS Wil je meer weten over de reis en het programma? Bel of e-mail dan gerust met Heidi Termorshuizen (06 21473900) of kijk op onze website